ΑΗΚ: Αλλαγή εξέλιξης, με στρατηγική και σχέδιο, απέναντι στις προκλήσεις ​Παρουσίαση Πεπραγμένων για το 2018

​Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των Πεπραγμένων του Οργανισμού για το έτος 2018.  Στην εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Κώστας Χαμπιαούρης, παρουσιάστηκε και ο στρατηγικός σχεδιασμός με τον οποίο η ΑΗΚ προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες, διεθνείς και τοπικές προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας. 

 Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Ενέργειας, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2018, το συνολικό ποσοστό ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσει το 13%, που αποτελεί τον υποχρεωτικό στόχο που έχουμε ως χώρα για το 2020."  Καταλήγοντας, ο κ Λακκοτρύπης έστειλε το μήνυμα πως η Κυβέρνηση στοχεύει στη διασφάλιση της ευρωστίας και ανταγωνιστικότητας της ΑΗΚ στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του τομέα της ενέργειας".  

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος, στην εισαγωγή της παρουσίασης σημείωσε πως "Η ΑΗΚ, από τη μέρα ίδρυσής της, διαδραματίζει έναν κομβικό ρόλο τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία του τόπου μας, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ζωτικής σημασίας τομέα της ενέργειας. Μια νέα σημαντική πρόκληση αποτελεί το άνοιγμα της αγοράς, καθώς τα δεδομένα πλέον αλλάζουν.  Για την ΑΗΚ αυτή είναι μια ευκαιρία εξέλιξης και προόδου".  

Για να διευκολυνθεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, υλοποιώντας Ευρωπαϊκή Οδηγία και σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ, η ΑΗΚ έχει διαχωριστεί σε 4 Βασικές Ανεξάρτητες Ρυθμιζόμενες Δραστηριότητες:   Η κάθε Βασική Ρυθμιζόμενη Δραστηριότητα οργανώνει τα τμήματά της ανεξάρτητα ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες ανάγκες της Αγοράς. 

Αναπτύσσοντας το σχεδιασμό του οργανισμού για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Κωμοδρόμος τόνισε πως "Πυξίδα μας είναι οι αναγκαίες αλλαγές που οριοθετούν την πορεία μας.  Το πλαίσιο των στρατηγικών αξόνων της ΑΗΚ θέτει και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.  Η προσπάθεια επέκτασης της χρήσης ΑΠΕ αποτελεί ισχυρή προτεραιότητα.  Κοινός στόχος, εθνικής σημασίας, είναι να ανεξαρτητοποιηθούμε από το πετρέλαιο.  Ως ΑΗΚ προχωρούμε με τη δημιουργία Φωτοβολταϊκών Έργων, συμβάλλουμε στην έλευση του ΦΑ με τη συμμετοχή μας στις υποδομές ΦΑ, κάνουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις στις Μονάδες μας για να λειτουργούν με ΦΑ και προβαίνουμε στην εγκατάσταση Συστημάτων Προστασίας του Περιβάλλοντος".

Επιβεβαίωση της νέας πορείας της ΑΗΚ, αποτελεί η σημαντική συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας. Αυτή προβλέπει εγκατάσταση ΦΒ συστημάτων σε όλα τα σχολεία της Κύπρου (περίπου 430), συνολικής ισχύος 4,2MW. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από την ΑΗΚ, η οποία θα αναλάβει την τεχνική διαχείριση του έργου και τη συντήρηση για δέκα χρόνια. Το Υπουργείο Παιδείας θα αποπληρώσει την ΑΗΚ σταδιακά, σε περίοδο 20 ετών με το συνολικό προϋπολογισμό του έργου να είναι περίπου €9,6εκ.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στη συμφωνία την χαρακτήρισε ως μεγάλης σημασίας  για το Υπουργείο και την ΑΗΚ.  Καθώς πέρα από το ισχυρό Περιβαλλοντικό μήνυμα που στέλνει η αξιοποίηση των ΑΠΕ στα σχολεία δημιουργείται και σημαντικό οικονομικό όφελος από την ενέργεια αυτή. 

Ειδική αναφορά έγινε και στο επερχόμενο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Κύπρο.  Σε ένα τοπίο μεγάλων αλλαγών​, η ΑΗΚ καλωσορίζει τον υγιή ανταγωνισμό.  Αυτός αποτελεί κίνητρο εξέλιξης υποδομών, ποιότητας εξυπηρέτησης και προσφοράς καινοτόμων υπηρεσιών στον καταναλωτή.  Οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το αξιόπιστο Δίκτυο της ΑΗΚ.  

Οι αλλαγές οριοθετούν την εξέλιξη της ΑΗΚ, σε μια πορεία προς το μέλλον που είναι μονόδρομος. Ο ρόλος της ΑΗΚ είναι να αποτελεί τον πυλώνα ενέργειας ζωής και ανάπτυξης του τόπου".


 ​- Τέλος –


 Υπεύθυνος Τύπου:  26 Νοεμβρίου 2019