Υποχρεώσεις Δημόσιας Ωφελείας (Υ.Δ.Ω)

​​​​​Ειδικη οικιακη διατιμιση για συγκεκριμενες κατηγοριες ευαλωτων καταναλωτων​​

​​Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) με Απόφαση της ενέκρινε την ανάκτηση των εξόδων στα οποία η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου υποβάλλεται, λόγω του επιπλέον κόστους που επιβαρύνεται από την εφαρμογή της Ειδικής Οικιακής Διατίμησης για Συγκεκριμένες Κατηγορίες Ευάλωτων Καταναλωτών με Κώδικα 08.​

Τα έξοδα αυτά καλύπτονται με χρέωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των πελατών της ΑΗΚ με Υποχρεώσεις Δημόσιας Ωφέλειας (Υ.Δ.Ω.).  Η χρέωση αυτή αποτελεί μέρος της διατίμησης και επιδέχεται ΦΠΑ.  

Μετά από σχετική μελέτη και εισήγηση της ΑΗΚ, η ΡΑΕΚ ενέκρινε με την Απόφαση της με Αρ. 81/2019 τη μείωση της χρέωσης Υ.Δ.Ω. από €0,00083/kWh σε €0,00071/kWh από την 1η Μαΐου 2019. 

Συγκεκριμένα, η αναθεωρημένη χρέωση για Υ.Δ.Ω. θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών με μηνιαία καταμέτρηση των οποίων οι ενδείξεις των μετρητών θα αρχίσουν να καταγράφονται από το τέλος του μηνός Μαΐου 2019 και των καταναλωτών με διμηνιαία καταμέτρηση των οποίων οι ενδείξεις των μετρητών θα αρχίσουν να καταγράφονται από την 1η Μαΐου 2019.